dilluns, 4 de desembre de 2017

DESCOBRINT LA TRAMUNTANA A LA MITJA DE FIGUERES

(TRADUCCIÓN AL CASTELLANO AL FINAL DEL ARTÍCULO)

Si corres una cursa al desert del Sàhara, molt probablement se t'omplirà el cos de granees de sorda. 
Si en corres una al País Basc no t'haurà de sorprendre que et caigui un aiguat i acabis ben xop.
Amb aquestes premises no cal que us digui res de l'Empordà, oi?
Era evident que a la Mitja de Figueres hi caria vent. Ho sabíem tots, estàem avisats. No ens podem queixar. Jo, com a mínim, no ho faré. És més, tot al contrari, penso que és un aspecto que la Mitja de Figueres hauria d'explotar.

Oi que els corredors busquem reptes diferents, durs i esgotadors? Doncs la Tramuntana reuneix tots aquests al·licients. 
Avui he viscut una experiència nova i única, un enfrontament directe amb el vent. La Tramuntana baixa del nord, directament del Pirineu, però no ho fa en una sola direcció, ho fa a ràfegues, fet que el converteix en més imprevisible, totalment incontrolable. 

Des del quilòmetre 5 de la cursa he anat tot sol. Sense grup, sense para-vent. Allà només érem el vent i jo. M'entrava de dreta a esquerra, amb una força inusual, i em costava un munt mantenir-me en els límits de l'asfalt. Pensava que allò era complicat però poc abans d'arribar a Peralada, a la meitat de la cursa he enxampat a un corredor figuerenc que m'ha advertit que hauríem d'afrontar dos quilòmetres i mig del pitjor vent de tota la mitja.
No m'ho he cregut.
I m'he endut una plantofada brutal en tota la cara. Al mateix lloc on em colpejava la Tramuntana. He passat dels 4'00"/km als 4'48"/km, en un tres i no res. El cos endavant, dibuixant una diagonal, el cap intentant amagar-se mirant a terra i els braços mantenint l'equilibri.

Si alguna cosa se'm resisteix, m'enganxa. Si em fa patir, m'atrau. He lluitat tant contra el vent, que quan em tocava gaudir-lo i volar, quan m'empenyia per l'esquena, m'he quedat sense forces per treure'n profit. Cada dia s'aprèn alguna cosa, diuen...

Al final he acabat el 31è, en 1h24'57", el dia que he descobert la Tramuntana. El dia que he après a valorar els atletes empordanesos, aquells que s'entrenen dia rere dia amb aquestes adversitats, que enforteixen el cos...i l'ànima.



DESCUBRIENDO LA TRAMONTANA EN LA MITJA DE FIGUERES

Si corres una careara en el desierto del Sáhara, muy probablemente se te llenará el cuerpo de granos de arena
Si la que corres es en el País Vasco, no debería sorprenderte que te caiga una tempestad y acabes totalmente empapado. 
Con estas premisas no hace falta que te diga nada del Empordà, verdad?

Era evidente que en la Mitja de Figueres habría viento. Lo sabíamos todos, estábamos avisados. No nos podemos quejar. Yo, como mínimo, no lo haré. Es más, todo lo contrario, pienso que es un aspecto que la Mitja de Figueres debería explotar. Verdad que los corredores buscamos retos distintos, duros y agotadores? Pues la Tramontana reúne todos estos alicientes.

Hoy he vivido una experiencia nueva y única, un enfrentamiento con el viento. La Tramontana baja del norte. Directamente del Pirineo, pero no lo hace en una sola dirección, lo hace a ráfagas, un hecho que lo convierte en más imprevisible y totalmente incontrolable.

Desde el kilómetro 5 de carrera he ido solo. Sin grupo, sin una pantalla protectora. Ahí solamente estábamos el viento y yo. Me entraba de derecha a izquierda, con una fuerza inusual, y me costaba un montón mantenerme en los límites el asfalto. Pensaba que aquello era complicado, pero poco antes de llegar a Peralada, a mitad de carrera, he atrapado a un corredor de Figueres que me ha advertido que estábamos a punto de afrontar dos kilómetros y medio del peor viento de toda la media.
No le he creído. 
Y me he llevado un tortazo brutal en toda la cara. El mismo sitio donde me golepaba la Tramontana. He pasado de los 4'00"/km a los 4'48"/km, en un abrir y cerrar de ojos. El cuerpo tirado hacia adelante, dibujando una diagonal, la cabeza intentando esconderse, mirando hacia el suelo y los brazos manteniendo el equilibrio.

Si alguna cosa se me resiste, me atrapa. Si me hace sufrir, me atrae. He luchado tanto contra el viento que cuando me tocaba disfrutar de él y volar, cuando me empujaba por la espalda, me he quedado sin fuerzas para sacarle provecho. Cada día se aprende alguna cosa, dicen...

Al final he acabado el 31o, en 1h24'57", el día en el que he descubierto la Tramontana. El día que he aprendido a valorar a los atletas del Ampurdán, aquellos que se entrenan día tras día en estas condiciones adversas, que fortalecen el cuerpo y el alma.