dimarts, 15 d’octubre del 2013

CRÒNICA DE LA GUADARRAMA TRAIL RACE 101KMS

VERSIÓN EN CASTELLANO AL FINAL DEL ARTÍCULO

No he descansat prou, encara. I trigaré bastant a fer-ho. Però no vull deixar que passin més dies sense escriure sobre la Guadarrama Trail Race 90 que vaig disputar dissabte passat. Una cursa que em va motivar des que vaig sentir-ne a parlar, una cursa que m'ha fet gaudir de valent. No tinc clar què és el que busco en les curses de llarga distància, però em tenen ben enganxat.
Després d'un canvi d'última hora en el recorregut de la prova, el perfil va quedar d'aquesta manera:

El tret de sortida va tenir lloc a les tres de la matinada, una hora poc habitual per a mi, però perfectament comprensible (quantes menys hores de sol, menys calor i menys risc de deshidratació) en una prova d'aquestes característiques.
Solució als dubtes previs: sopar i dormir abans de la cursa? No sé com ho fan els altres corredors (me n'he d'informar...), però jo vaig optar per fer una llarga migdiada, prendre un plat de pasta per sopar i intentar dormir fins a mitjanit (hora de llevar-se).
Problema d'última hora: mentre preparava el material obligatori vaig veure que havia perdut el frontal. No era una meravella i a casa en tinc uns quants més, però tots lleugerament pitjors. Vaig regirar el pis de dalt a baix, sense fortuna. Me n'hauré de comprar un de nou. I serà un dels bons.
Sortida: Pocs corredors pels carrers de San Lorenzo del Escorial, enfilant la pujada cap al port de Malagón. Es forma un primer grup amb en Pedro Bianco, guanyador del Gran Trail de Peñalara, al capdavant. Perdo el contacte per un error de passarell amb el frontal i em mantinc en solitari, en la setena posició. No hi veig gaire bé, no em sento còmode, això no és com m'ho havia imaginat. Confiava anar en grup i m'he quedat més penjat que un fuet.
No desespero i m'adono que vaig retallant diferències, fins que al quilòmetre 15, en una elecció de camí errònia, els enganxo. Bé, n'enganxo a quatre, ja que els dos primers s'han escapat fa estona i són ben lluny. El nostre grup es trenca i es converteix en un tercet, amb en Joaquín Reyes i en Juan Barón. Fa fresqueta, mentre anem pujant cap al collado de la Mina. Abans d'arribar-hi ens trobem un frontal de cara que ens enfoca de forma directa. És el que anava segon classificat, que s' ha perdut i ens espera per anar amb nosaltres. Ho fem, tot i que a un ritme més elevat que el que dúiem anteriorment.
A un quilòmetre de l'alto del León desapareixen els senyals, ens equivoquem de camí i no tornem a trobar-lo fins que ens enxampen dos atletes més. Ja en som sis, tot un privilegi, en una cursa tan llarga i amb una participació tan baixa (73 inscrits).
Toca afrontar la pujada de la Peñota. Ho fem a un ritme pausat, crec que a tots plegats ens interessa anar junts, així que ningú fa res per trencar el grup, que (això sí) s'ha reduït en dues unitats. Ni de pujada ni de baixada, no ens separem. Companyerisme absolut entre els quatre esperant que aparegui el sol i es faci de dia, fet que es produeix quan arribem a Cercedilla.
Les expectatives són màximes. Per molts plans que hagués fet no havia imaginat arribar al km 40 en un grup que lluitaria per la segona posició. Irreal.
Sortim de l'avituallament i ja veig que no puc seguir el ritme que m'imposen. Toca pujar el port de Navacerrada i després la Bola del Mundo, així que és millor que m'ho prengui amb calma.
No és tant autocontrol i ritme calculat...com que em sorprèn un buit de forces. Em quedo amb en Juan Barón, un triatleta que ve de fer l'Ironman de Zuric, en poc més d'onze hores. Amb ell farem junts tota la segona meitat de la cursa. En el descens cap a La Barranca em caic de morros i em faig mal al colze, que comença a sagnar sense control. En una font que hi ha a tres quilòmetres de l'aparcament, em curo superficialment les ferides. En les pujades en Juan va millor que jo, i en les baixades (qui ho diria!!!) el ritme el marco jo. Arribem a Navacerrada i parem set minuts, un descans necessari abans d'iniciar els últims 42 kms de cursa. Lents però constants, correm sempre que el terreny no puja de forma excessiva.
Los Molinos, alto del León, Cabeza Lijar, collado de la Mina, refugi de Salamanca, la Naranjera...a poc a poc anem cremant etapes. Sabem que no tenim opció de podi i intentem evitar que ens enganxi el sisè classificat, que ens estava empaitant pels volts de Navacerrada. En Juan fa estona que no va fi, està patint de valent. Però hem anat junts un munt de quilòmetres i preferim continuar així fins San Lorenzo del Escorial. Pactem que no disputarem l'arribada. Se'm fa estrany, però ho entenc. Jo mateix vaig viure una circumstància semblant a l'Emmona, quan la desídia em va fer renunciar a un esprint que, potser, podria haver guanyat.
Creuem la línia d'arribada en 13 hores i 44 minuts en quarta i cinquena posició, exhausts, contents...i amics. Han estat 101 quilòmetres de patiment compartit, amb 4.600 metres D+, i això uneix d'una manera que només poden entendre aquells que que ho viuen. Fa dos dies no sabia qui era en Juan Barón. Ara potser en sé ben poques coses, però sé que ha valgut la pena córrer al seu costat i lluitar amb ell. Junts hem viscut una aventura excepcional a les muntanyes de Guadarrama.
Per últim hi ha aquesta imatge, la de l'entrega de trofeus de la categoria senior, on he quedat classificat en la tercera posició. El del meu costat és en Pedro Bianco, que em va treure més de dues hores. L'altre és en Joaquín Reyes, que va arribar tercer de la general, 17 minuts abans que jo.
A partir d'aquí, el reguitzell de corredors va ser constant i llarg. Cadascú amb les seves vivències i els seus patiments. Cadascú amb les seves batalletes per explicar. Les meves han estat possible gràcies al suport d'Isostar i Asics, que m'ajuden amb la nutrició i l'equipament. Sense ells tot seria una mica més complicat.


CRÓNICA DE LA GUADARRAMA TRAIL RACE 90K (101K)

Todavía no he descansado lo suficiente. Y creo que tardaré bastante. Pero no quiero dejar que pasen más días sin escribir sobre la Guadarrama Trail Race 90 que disputé el pasado sábado. Una carrera que me motivó desde que me enteré de su existencia...y que me ha hecho disfrutar un montón. No tengo claro qué es lo que estoy buscando en las pruebas de larga distancia pero me tienen totalmente pillado.
Después de un cambio de última hora en el recorrido, el perfil de la prueba quedó de esta manera:

La salida tuvo lugar a las tres de la madrugada, una hora poco habitual para mí, pero perfectamente comprensible (cuantas menos horas de sol, menos calor, menos riesgo de deshidratación) en una prueba de estas características.
Solución a las dudas previas: cenar y dormir antes de la carrera? No sé cómo lo hacen los demás corredores (me tengo que informar...), pero yo opté por hacer una larga siesta, cenar un plato de pasta e intentar dormir hasta medianoche (hora de levantarse).
Problema de última hora: mientras preparaba el material obligatorio, en casa, me di cuenta de que había perdido el frontal. No era una maravilla y en casa tengo algunos más...pero era el mejor que tenía. Lo busqué por todos los rincones, sin suerte. Tendré que comprarme uno nuevo. Esta vez será de los buenos!!!
Salida: Pocos corredores por las calles de San Lorenzo del Escorial, iniciando la subida hacia el puerto de Malagón. Se forma un primer grupo encabezado por Pedro Bianco, ganador del Gran Trail de Peñalara. Pierdo el contacto por un error de pardillo con el frontal y me mantengo en la séptima posición, corriendo en solitario. No tengo una buena visión del camino, no me siento cómodo, no me mola ir solo...la carrera no ha empezado como la había imaginado. Confiaba ir en grupo y me he quedado colgado, solo en la oscuridad.
No desespero y  con el paso de los kilómetros me doy cuenta de que voy recortando diferencias. En el km.15, en una elección de camino errónea por su parte, enlazo con el grupo que me precede. De hecho sólo son cuatro, ya que Pedro Bianco y Eduardo Pérez se han ido por delante. Mi nuevo grupo se convierte en un terceto, con Joaquín Reyes y Juan Barón. Hace frío, mientras subimos al collado de la Mina. Antes de llegar nos topamos con un frontal quenos enfoca directamente. Es el segundo clasificado, que se quedó solo, se perdió y nos espera para que vayamos juntos. A partir de ese momento pasamos a ir a un ritmo superior al que llevábamos anteriormente.
A un kilómetro del alto del León desaparecen las señales, nos equivocamos de camino y no volvemos a encontrarlo hasta que nos atrapan dos atletas que venían persiguiéndonos. Ya somo seis, un grupazo, todo un lujo, en una carrera tan larga y con una participación tan reducida (73 inscritos).
Toca afrontar la subida a la Peñota. Lo hacemos de forma pausada, me da la sensación de que a todos nos interesa ir juntos, así que nadie hace nada por romper el grupo, que (eso sí) se ha reducido en dos unidades. Ni de subida ni de bajada, no nos separamos. Compañerismo absoluto entre los cuatro, esperando que salga el sol y nos haga el camino más fácil. Al hacerse de día, llegamos a Cercedilla.
Las expectativas son máximas. Por muchos planes que hubiera hecho, no había imaginado llegar al km.40 en un grupo que lucharía por la segunda posición. Irreal. Nada más lejos de la realidad.
Salimos del avituallamiento y me doy cuenta de que no puedo seguir el ritmo que me imponen. Toca subir el puerto de Navacerrada y después la Bola del Mundo, así que es mejor que me lo tome con calma. No quiero enterrar mis opciones tan pronto. Sin embargo, a pesar del intento de autocontrol, me sorprende un vacío de fuerzas. Me quedo con Juan Barón, un triatleta que viene de hacer el Ironman de Zurich, en poco más de once horas. Con él hacemos juntos toda la segunda mitad de la carrera. En el descenso hacia la Barranca me pegó un porrazo y el codo me empieza a sangrar descontroladamente, pero en una fuente que hay a tres kilómetros del aparcamiento, me curo superficialmente las heridas. En las subidas Juan va mejor que yo y en las bajadas (quién lo diría!!!) el ritmo lo marco yo. Llegamos a Navacerrada y paramos siete minutos, un descanso necesario antes de iniciar los últimos 42 kms de carrera. Lentos pero constantes, corremos siempre que el terreno no sube de forma excesiva.
Los Molinos, alto del León, Cabeza Lijar, collado de la Mina, refugio de Salamanca, la Naranjera...poco a poco vamos quemando etapas. Sabemos que no tenemos opción de pódium e intentamos evitar que nos pille el sexto clasificado, que nos estaba acechando desde antes de Navacerrada. Hace rato que Juan no va muy fino, está sufriendo lo que sufrí yo unas horas atrás. Pero hemos ido juntos un montón de kilómetros y preferimos seguir así  hasta San Lorenzo del Escorial. Pactamos  que no disputaremos la llegada. Se me hace raro, pero lo entiendo. Yo mismo viví una circunstancia parecida en la Emmona, cuando la desidia me hizo renunciar a luchar un sprint que, quizás, podría haber ganado.
Cruzamos la línea de llegada en 13 horas y 44 minutos en cuarta y quinta posición, exhaustos, contentos...y amigos. Han sido 101 kilómetros de sufrimiento compartido, con 4.600 metros de desnivel positivo, y eso une de una manera que sólo pueden entender aquellos que lo viven. Hace dos días no sabía quién era Juan Barón. Ahora tampoco es que le conozca en profundidad, no. Pero sé que mereció la pena correr a su lado y luchar junto a él, por esta excepcional aventura en las montañas de Guadarrama.
Por último está esta imagen, la de la entrega de trofeos de la categoría senior, donde he quedado tercero. El que tengo al lado es Pedro Bianco, que me sacó más de dos horas. El otro, el de naranja, Joaquín Reyes, que llegó tercero de la general, 17 minutos antes que yo.
A partir de aquí, el reguero de corredores fue constante y largo. Cada uno con sus vivencias y sus sufrimientos, cada cual con sus batallitas por explicar. Las mías son posibles gracias al apoyo que recibo de Isostar y Asics, que me ayudan constantemente con la nutrición y la equipación. Sin ellos, todo sería un poco más complicado.

5 comentaris:

Wladimir ha dit...

Moltíssimes felicitats Sebas, estàs fet tot un crack !!!...

Una abraçada.

MILA ha dit...

¡¡¡¡Muchas felicidades campeón.!!!! Cada día disfruto más con tus crónicas. ¿Dónde y para cuando es la siguiente? Un beso

Guillem ha dit...

Curiós perquè pel que expliques, sembla que gairebé tots els corredors del davant en un moment o altre us acabeu perdent... No hi ha alguna manera d'evitar-ho??
Imagino que hauria de participar per fer-me la idea del que viviu amb la foscor i el frontal...

Per altra banda, veig que vas per bon camí per acabar aconseguint l'objectiu de l'UTMB.
Ànims!

Unknown ha dit...

Felicitats, crak!

Sebas Guim ha dit...

Wladimir, MILA, MillaSarrià ASPASIM- Moltes gràcies!!!
Guillem-Perdre's tampoc és normal. No hauria d'haver passat (de fet al TP80K del mes de juny no es va perdre ningú) però en alguns trams no hi havia prou senyals...Ara mateix, l'UTMB el veig moooooolt lluny. Merci!!!