divendres, 27 de gener del 2017

STRAVA I EL RECOMPTE DELS QUILÒMETRES DE LES VAMBES

(Traducción al castellano al final del artículo)

No recordo quin dia em vaig donar d'alta d'Strava, la xarxa social per a corredors, ciclistes i triatletes. Devia ser al voltant de mitjans de setembre, però en el registre de dades (l'aplicació recupera activitats amb caràcter retroactiu) apareixen entrenaments de bicicleta de fins al 19 de juny. El que m'interessa destacar d'aquesta aplicació és el comptador de quilòmetres que fas amb cadascuna de les vambes amb què corres. 
Duc els comptes de cada quilòmetre que he corregut des de l'any 1996, el del meu debut a la Marató de Barcelona. Però, fins ara, mai havia estat capaç d'organitzar-me i apuntar quin recorregut tenia el calçat que anava utilitzant al llarg de tants anys d'entrenaments i competicions.
Ara, sí.
I en vull fer una repassada. Aquests cinc parells de vambes són els que he estat fent servir des de la meva recuperació de la lesió. 
Les presento d'esquerra a dreta i de dalt a baix:
Asics Gel Fuji Trabuco 2 (121,9 km)
Són vambes de muntanya. Les vaig fer servir molt en la meva última època abans de caure lesionat, quan em dedicava a les curses de muntanya de llarga distància. Posteriorment, han estat peça important en la rehabilitació, ja que els primers entrenaments els vaig fer amb elles. Sumen molts més dels 121,9 km que apareixen. En guardo un gran record, especialment, de l'Ultra Trail de Collserola.
Asics Tarther (139,8 km)
Les voladores!!! Lleugeríssimes. Me les poso per fer entrenaments de sèries en pista i per competir. Em van com un guant. El dia que les utilitzo sempre és important. Generen bon rotllo.
Asics Cumulus 17 (121,2 km)
L'última adquisició. Unes vambes tot terreny, molt efcients, de batalla, que aguanten llargues tirades, tant d'asfalt com sobre terreny pedregós.
Asics Dyna Flyte (440,5 km)
Ara mateix, suposen la base del meu dia a dia atlètic. Lleugeres, còmodes i amb bona amortiguació.
Asics Nimbus Limited Edition Marató de Barcelona (200,4 km)
Una joia de coleccionista. És cert que també sumen bastants quilòmetres més dels que m'apareixen a Strava, però sóc conscient que encara els trauré molt més rendiment.

La pregunta que em faig és: cada quant convé canviar de vambes? Els fabricants recomanen renovar el material cada 800 quilòmetres, aproximadament. Però no tothom trepitja de la mateixa manera ni pesa el mateix, així que és important anar mirant l'estat de la sola i comprovar que l'amortiguació segueixi mantenint-se efectiva.


STRAVA Y EL RECUENTO DE LOS KILÓMETROS DE LAS ZAPATILLAS

No recuerdo qué día me di de alta en Strava, la red social para corredores, ciclistas y triatletas. Probablemente fue a mediados de septiembre, pero en el registro de datos (la aplicación recupera datos con carácter retroactivo) aparecen entrenamientos de bicicleta de hasta el 19 de junio. Lo que me interesa destacar de esta aplicación es el contador de kilómetros que haces con cada una de las zapatillas con las que corres.
Llevo las cuentas de cada kilómetro que he corrido desde el año 1996, el de mi debut en el Maratón de Barcelona. Pero hasta ahora nunca había sido capaz de organizarme y apuntar qué recorrido tenía el calzado que iba utilizando a lo largo de tantos años de entrenamientos y competiciones. 
Ahora, sí.
Y quiero hacer un repaso. Estos cinco pares de zapatillas son los que he estado haciendo servir desde mi recuperación de la lesión. 
Las presento de izquierda a derecha y de arriba a abajo:
Asics Gel Fuji Trabuco 2 (121,9 km)
Son zapatillas de montaña. Las utilicé mucho en mi última época antes de caer lesionado, cuando me dedicaba a las carreras de montaña de larga distancia. Posteriormente, han sido pieza importante en la rehabilitación, ya que con ellas hice los primeros entrenamientos. Suman muchos más de los 121,9 km que aparecen. Guardo un bonito recuerdo, especialmente de mi participación, con ellas, en el Ultra Trail de Collserola.
Asics Tarther (139,8 km)
Las voladoras!!! Ligerísimas. Me las pongo para hacer entrenamientos en pista y para competir. Me van como un guante. El día que las utilizo siempre es importante. Me dan buen rollo.
Asics Cumulus 17 (121,2 km)
La última adquisición. Unas zapatillas todo terreno, muy eficientes, de batalla, que aguantan largas tiradas, tanto de asfalto como sobre terreno de piedras.
Asics Dyna Flyte (440,5 km)
Ahora mismo, suponen la base de mi día a día atlético. Ligeras, cómodas y con buena amortiguación.
Asics Nimbus Limited Edition Marató de Barcelona (200,4 km)
Una joya de coleccionista. Es cierto que también suman bastantes kilómetros más de los que me aparecen en Strava, pero soy consciente de que todavía les sacaré mucho más partido.

La pregunta que me hago es: cada cuánto conviene cambiar de zapatillas? Los fabricantes recomiendan renovar el material cada 800 kilómetros, aproximadamente. Pero no todo el mundo pisa de la misma manera ni pesa lo mismo, así que es importante ir mirando el estado de la suela y comprobar que la amortiguación sigue siendo buena.